Ga naar de inhoud

Het Exacte Plan

Planmatige begeleiding die exact bij de leerling past

Het Exacte Plan is in 2021 opgericht door Judith Sarbach en staat voor planmatige begleiding die exact bij de leerling past. Het logo is een rood met blauwe  (met dubbele verticale streep), het symbool voor de verzameling van reële getallen, bestaande uit de rationale en de irrationale getallen. Er is gekozen voor dit symbool omdat in de verzameling   getallen op de exacte wijze (zonder af te ronden) worden genoteerd.

Rationale getallen zijn alle getallen die te schrijven zijn als breuk, denk bijvoorbeeld aan het getal 0,25 dat te schrijven is als 14. Irrationale getallen zijn alle overige reële getallen die niet als breuk te schrijven zijn, hierbij kun je denken aan  en .

De enige getallen die niet onder de reële getallen vallen, zijn de complexe getallen, waar imaginaire getallen onderdeel van zijn. Deze getallen kom je in de meeste middelbare school boeken niet tegen, enkel bij wiskunde D.

Zie in de afbeelding hieronder de schematische weergaven van alle soorten verzamelingen getallen.


verzamelingen getallen
Deze afbeelding is gekopieerd van Wikipedia (klik op de afbeelding om naar deze wikipedia pagina te gaan)

Het symbool  staat voor de natuurlijke getallen, alle hele getallen die groter of gelijk aan 0 zijn.
Het symbool  staat voor de gehele getallen, zowel positieve als negatieve getallen.
Het symbool  staat voor de rationale getallen, alle getallen die als breuk te schrijven zijn.
Het symbool  staat voor de reële getallen, zowel getallen die als breuk te schrijven zijn, als getallen die niet als breuk te schrijven zijn. Dit zijn eigenlijk alle getallen die je in het dagelijks leven tegen kan komen.
Het symbool  staat voor de complexe getallen, een complex getal is de som van een reëel getal en een imaginair getal en wordt altijd geschreven in de vorm .

Iedere nieuwe verzameling, bevat tevens alle getallen uit de voorgaande verzameling.