Ga naar de inhoud

Veel pubers hebben moeite met plannen. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling van de hersenen. Gemiddeld rijpen de hersendelen die je hierbij nodig hebt tussen het 16e en 22e levensjaar. Zowel in deze periode als ervoor is hulp bij het plannen aan te raden.

Het Exacte Plan biedt hulp bij het plannen in combinatie met bijles en/of huiswerk begeleiding. Het uitgangspunt voor het maken van de planning samen uw kind, is de planning van de school waar uw kind heen gaat. Scholen delen het schooljaar meestal op in blokken. Bij Het Exacte Plan zoomen we in op één zo’n blok en maken we weekplanningen. De leerling is hiervoor verplicht om een agenda te gebruiken waarin een gehele week (in ieder geval ma-vr) in één oogopslag zichtbaar is. Tevens dient de agenda voldoende schrijfruimte te bieden voor elke dag van de week. Verder is het ook belangrijk dat uw kind zelf een agenda uitzoekt die zij/hij leuk vindt!

Op internet zijn er veel tips te vinden voor het plannen van huiswerk.

Zie hier een paar belangrijke tips:

  1. Gebruik een goede agenda en overzichtelijke planning.
  2. Gebruik afkorting voor vakken, maak-/leerwerk, schriftelijke of mondelinge overhoring/proefwerk/praktisch opdracht, etc.
  3. Gebruik kleuren om overzicht in je planning te creëren en prioriteiten aan te geven.
  4. Deel het werk op, verdeel het over de beschikbare tijd en zorg dat je speling hebt.
  5. Motiveer jezelf door een beloning met jezelf af te spreken voor als je ergens mee klaar bent.
  6. Leg afleiders, zoals je mobiel, weg.
  7. Gun jezelf op tijd pauze, plan deze gewoon in!