Ga naar de inhoud

Het plannen van je schoolwerk kan best lastig zijn. Zeker wanneer je veel hobby’s en een druk sociaal leven hebt. Dat zijn erg belangrijke dingen, maar het liefst lijdt je schoolwerk er natuurlijk niet onder!

Dat je het lastig vindt om alles goed te plannen, heeft te maken met hoe je hersenen zich ontwikkelen. De hersenontwikkeling die van belang is voor goed kunnen plannen, kan minimaal doorlopen tot dat je 22 jaar bent. Niet gek om hier hulp bij te vragen dus! Ik hoop dat je al hulp krijgt, op school en/of van je ouders. Heb je toch hulp nodig? Dan is dat helemaal niet erg.

Het Exacte Plan biedt hulp bij het plannen in combinatie met bijles en/of huiswerkbegeleiding. Je bent wel verplicht om hier een goede agenda voor te gebruiken. Wat is dan een goede? Nou dat is er een waarin je in één keer de hele week kunt zien én waarin je bij iedere dag voldoende schrijfruimte hebt. Verder is het belangrijk dat jij het een leuke en mooie agenda vindt!

Voor de tussentijd zijn hier alvast wat belangrijk tips die kunnen helpen bij het plannen:

  1. Gebruik een goede agenda en overzichtelijke planning.
  2. Gebruik afkorting voor vakken, maak-/leerwerk, schriftelijke of mondelinge overhoring/proefwerk/praktisch opdracht, etc.
  3. Gebruik kleuren om overzicht in je planning te creëren en prioriteiten aan te geven.
  4. Deel het werk op, verdeel het over de beschikbare tijd en zorg dat je speling hebt.
  5. Motiveer jezelf door een beloning met jezelf af te spreken voor als je ergens mee klaar bent.
  6. Leg afleiders, zoals je mobiel, weg.
  7. Gun jezelf op tijd pauze, plan deze gewoon in!